Doorgaan naar content

Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Kickboksen

Kickboks spullen: Wat heb je nodig om te starten?

Kickboksen is een geweldige manier om fit te blijven, zelfvertrouwen op te bouwen en zelfverdedigingsvaardigheden te ontwikkelen. Of je nu net begint of al ervaring hebt, de juiste uitrusting is essentieel. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt om veilig en effectief te kunnen kickboksen.

Beginnen met Kickboksen: Basisuitrusting

Voordat je begint, is het belangrijk om de basisuitrusting te hebben. Dit omvat:

  • Kickboks handschoenen: Bescherm je handen en polsen tijdens het trainen en sparren.

  • Bandages of binnenhandschoenen: Voor extra ondersteuning en bescherming van je polsen en knokkels.

  • Scheenbeschermers: Scheenbeschermers zijn essentieel om je schenen te beschermen bij trappen en blokkeren.

  • Mondstuk / Bitje: Een bitje is essentieel voor de bescherming van je tanden en kaak.

  • Tok: Beschermt gevoelige gebieden en is vooral belangrijk voor mannelijke beoefenaars.

Kleding voor kickboksen

Het is belangrijk om lekker te kunnen trainen. Draag daarom kleding bij kickboksen die jij prettig vindt. Een aantal tips.

Kleding voor mannen

  • Shorts: Lichtgewicht en vaak gemaakt van vochtregulerende materialen zoals polyester.

  • T-shirts/Tanktops: Ademend, bij voorkeur van een mix van katoen en synthetische vezels om zweet af te voeren.

Voor mannen zijn lichtgewicht shorts en een ademend t-shirt of tanktop de standaard. Deze kledingstukken zijn vaak gemaakt van vochtregulerende materialen zoals polyester of een mix van katoen en synthetische vezels, wat helpt om zweet af te voeren en de vechter koel te houden.

Vrouwen

  • Shorts: Speciaal ontworpen voor comfort rond de heupen.

  • Tops: Tops met ingebouwde ondersteuning of een top ondersteund met een sportbeha.

  • Sportbeha: Zorg voor een comfortabele sportbeha voor extra ondersteuning en om vrij te kunnen bewegen.

Voor vrouwen is de kledingkeuze vergelijkbaar, maar met extra aandacht voor pasvorm en ondersteuning. Vrouwen kunnen kiezen voor speciale kickboks shorts die een comfortabelere pasvorm bieden rond de heupen, en tops met ingebouwde ondersteuning voor extra comfort. Sportbeha's met goede ondersteuning zijn ook essentieel, vooral ontworpen om bewegingsvrijheid te bieden en tegelijkertijd de nodige ondersteuning te bieden tijdens intensieve trainingen. Materialen zoals spandex en elastische synthetische stoffen zijn populair voor deze items, omdat ze zowel flexibiliteit als steun bieden.

Over het algemeen moet kickbokskleding een balans bieden tussen comfort, bewegingsvrijheid en duurzaamheid, rekening houdend met de specifieke behoeften van mannen, vrouwen en kinderen. De juiste kledingkeuze kan een significant verschil maken in hoe een vechter zich voelt tijdens de training en kan bijdragen aan een betere algehele prestatie.

Waarom bandages gebruiken?

Bandages zijn essentieel in kickboksen omdat ze de pols stabiliseren en de knokkels beschermen. Ze helpen ook om zweet te absorberen, wat de levensduur van je handschoenen kan verlengen.

Bandages vs. binnenhandschoenen

Hoewel zowel bandages als binnenhandschoenen bedoeld zijn om je handen en polsen te beschermen, bieden bandages een meer gepersonaliseerde pasvorm omdat je ze naar wens kunt wikkelen. Binnenhandschoenen zijn daarentegen gemakkelijker aan te trekken en bieden ook een goede bescherming.

De juiste schoenen voor kickboksen

In de meeste kickbokstrainingen train je blootsvoets om betere grip en mobiliteit te hebben. In sommige gyms zijn speciale kickboksschoenen toegestaan, maar dit is niet de norm.

Begin direct met een goede uitrusting

De juiste uitrusting zorgt voor een veilige en comfortabele training. Zorg ervoor dat je de essentiële spullen aanschaft voordat je begint, en raadpleeg je trainer voor advies op maat. Kickboksen is een uitdagende en lonende sport - met de juiste uitrusting ben je klaar voor succes!

Meer artikelen

Kickboksen voor kinderen.

Kickboksen voor kinderen

Kickboksen wordt vaak ten onterechte gezien als een agressieve sport, is in werkelijkheid een fantastische activiteit voor kinderen van alle leeftijden. Vechtsporten, waaronder kickboksen, zijn uitermate goed voor kinderen.