Doorgaan naar content

Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Kickboksen

Het belang van scheenbeschermers bij kickboksen: Tips voor beginners

Kickboksen Scheenbeschermers.

Kickboksen is een vechtsport die zowel fysieke kracht als technische vaardigheden vereist. Of je nu net begint met kickboksen bent of al enige ervaring hebt, het dragen van de juiste uitrusting is van cruciaal belang om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren. Een van de belangrijkste items van je kickboksuitrusting zijn scheenbeschermers. In dit artikel zullen we bespreken waarom scheenbeschermers zo belangrijk zijn, welke de verschillende soorten er beschikbaar zijn, hoe je de juiste maat kiest en welke bekende merken een goede keuze zijn.

Waarom zijn scheenbeschermers zo belangrijk?

Scheenbeschermers zijn niet zomaar een accessoire voor kickboksen; ze spelen een cruciale rol in het beschermen van je schenen en voeten tijdens gevechten en trainingssessies. Hier zijn enkele redenen waarom scheenbeschermers essentieel zijn:

  • Bescherming tegen blessures: Tijdens het kickboksen worden je schenen blootgesteld aan stoten, blokken en trappen, wat kan leiden tot pijnlijke blessures zoals blauwe plekken, kneuzingen en zelfs fracturen. Scheenbeschermers verminderen het risico op deze verwondingen bij jou en je tegenstander aanzienlijk.

  • Ondersteuning voor enkels: Naast het beschermen van je schenen, bieden sommige scheenbeschermers ook stabiliteit aan je enkels. Dit vermindert de kans op verstuikingen en letsels aan de gewrichten.

  • Verhoogd zelfvertrouwen: Wetende dat je goed beschermd bent, kun je je beter concentreren op je techniek en tactiek, wat je zelfvertrouwen tijdens het sparren vergroot.

Soorten scheenbeschermers

Nu je begrijpt waarom scheenbeschermers belangrijk zijn, laten we eens kijken naar de verschillende soorten scheenbeschermers die beschikbaar zijn:

  • Instapmodel: Deze scheenbeschermers zijn perfect voor beginners. Ze zijn meestal gemaakt van synthetisch leer en bieden basisbescherming. Ze zijn betaalbaar en een goede keuze voor mensen die net beginnen met kickboksen.

  • Gel-vulling: Scheenbeschermers met gel-vulling bieden extra demping en bescherming. Ze zijn ideaal voor mensen die zwaardere trappen willen opvangen en meer comfort zoeken.

  • Leren scheenbeschermers: Voor gevorderde kickboksers zijn leren scheenbeschermers een uitstekende keuze. Ze zijn duurzaam, bieden goede bescherming en gaan lang mee.

  • Sok-achtige scheenbeschermers: Deze moderne scheenbeschermers lijken op sokken en bieden een nauwsluitende pasvorm. Ze zijn licht van gewicht en bieden uitstekende bewegingsvrijheid.

Het kiezen van de juiste maat

Het kiezen van de juiste maat scheenbeschermers is van vitaal belang voor je comfort en veiligheid. Gebruik onderstaande informatie als richtlijn:

Schoenmaat: 36-38 —> Small

Schoenmaat: 39-41 —> Medium

Schoenmaat: 42-44 —> Large

Schoenmaat: 45-47 —> Extra Large

Waarop moet je letten bij het aanschaffen van scheenbeschermers?

Bij het kopen van scheenbeschermers zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  • Pasvorm: Zorg ervoor dat de scheenbeschermers goed passen en stevig op hun plaats blijven zitten.

  • Materiaal: Overweeg het materiaal dat het beste bij je behoeften past, of het nu synthetisch leer, echt leer of stof is.

  • Sluitingssysteem: Controleer het sluitingssysteem, of het nu klittenband, elastiek of een combinatie daarvan is, om ervoor te zorgen dat het stevig is.

  • Comfort: Kies scheenbeschermers die comfortabel aanvoelen en de beweging niet belemmeren.

Bekende merken

Enkele bekende merken die hoogwaardige scheenbeschermers aanbieden, zijn onder andere:

  • Fairtex: Dit merk staat bekend om zijn duurzame en kwalitatieve kickboks uitrusting, inclusief scheenbeschermers.

  • Venum: Venum biedt een breed scala aan scheenbeschermers met verschillende kenmerken en stijlen.

  • Twins Special: Dit merk is geliefd bij professionele kickboksers vanwege de kwaliteit en bescherming die ze bieden.

  • Joya: Joya is een bekende in de wereld van vechtsportuitrusting. Het merk staat bekend om toegankelijke pricing.

  • Booster: Booster is synoniem geworden met innovatie en betrouwbaarheid in de vechtsportgemeenschap. Het merk biedt een breed scala aan scheenbeschermers voor ieder niveau.

Er zijn ook goedkopere, minder bekende merken die verrassend goede kwaliteit kunnen leveren. Bij het kiezen van scheenbeschermers moet je dus verder kijken dan alleen de merknaam. Kijk ook naar:

Prijs-kwaliteitverhouding: Het is verstandig om de prijs en kwaliteit in evenwicht te houden. Soms kunnen minder bekende merken dezelfde bescherming en duurzaamheid bieden als bekendere merken, maar tegen een lagere prijs.

Recensies en aanbevelingen: Zoek online naar recensies en aanbevelingen van andere kickboksers. Dit kan je een goed beeld geven van de prestaties en duurzaamheid van scheenbeschermers, ongeacht het merk.

Pasvorm en comfort: Ongeacht het merk, is de pasvorm en het comfort van de scheenbeschermers van groot belang. Iedereen heeft verschillende behoeften en voorkeuren, dus zorg ervoor dat de scheenbeschermers aan jouw eisen voldoen.

Garantie en retourbeleid: Controleer of het merk een garantie of een goed retourbeleid heeft. Dit kan je gemoedsrust geven bij het kopen van scheenbeschermers.

Professionele begeleiding: Als je twijfelt over welke scheenbeschermers het beste bij je passen, vraag dan om advies van een ervaren kickbokstrainer of mede-sporters. Ze kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Het belangrijkste is om scheenbeschermers te vinden die aan jouw behoeften voldoen en comfortabel zijn om te dragen. Of je nu kiest voor een bekend merk of een minder bekend merk, zorg ervoor dat de scheenbeschermers de bescherming bieden die je nodig hebt en je in staat stellen om veilig en met vertrouwen te kickboksen.

Het dragen van scheenbeschermers is van essentieel belang om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren tijdens het kickboksen. Kies de juiste maat en stijl die bij jou passen, en overweeg betrouwbare merken zoals Fairtex, Venum, Booster, Joya of Twins Special voor je kickboksbescherming. Met de juiste scheenbeschermers kun je met vertrouwen de ring betreden en je vaardigheden verbeteren zonder je zorgen te hoeven maken over blessures. Veel plezier en veiligheid tijdens het sparren!

Meer artikelen

Review: Heavyback training bij Fightgym Choy-Bo in Groningen

Los in Groningen bij Fightgym Choy-Bo! Eigenaar Pim Spoelstra is trainer en wedstrijdvechter met vele jaren ervaring in de kickbokswereld. Pim begon ooit bij Chakuriki Gym en Sportcentrum KOPS. Sinds 2006 traint Pim bij kickbokser Peter Aerts.