Doorgaan naar content

Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Kickboksen

Kickbokshandschoenen: Waarop je moet letten bij aanschaf en gebruik

Kickbokshandschoenen.

Net zoals bitjes onmisbaar zijn voor de bescherming van je mond, zijn kickbokshandschoenen cruciaal voor de veiligheid van je handen. In dit artikel helpen we bij het maken van de juiste keuze kickbokshandschoenen. We behandelen alles van materialen en pasvorm tot prijsklassen en merken.

Wat zijn goede kickbokshandschoenen?

Goede kickbokshandschoenen bieden een optimale mix van bescherming, comfort en duurzaamheid. Ze moeten je knokkels adequaat beschermen en tegelijkertijd flexibiliteit bieden voor verschillende stoten. Materialen zoals leer of hoogwaardig synthetisch leer zijn het meest gebruikelijk vanwege hun duurzaamheid en comfort.

Soorten kickbokshandschoenen

Er zijn verschillende soorten handschoenen, elk ontworpen voor specifieke aspecten van de sport. Hieronder lichten we de drie belangrijkste soorten toe.

  • Training handschoenen: Deze handschoenen zijn de meest veelzijdige optie. Ze zijn geschikt voor zowel zaktraining als sparren. Dit maakt ze ideaal voor kickboksers die een allround handschoen zoeken. Door hun veelzijdigheid zijn ze een populaire keuze in sportscholen en voor dagelijkse trainingen. Ze bieden een goede balans tussen bescherming en flexibiliteit, wat essentieel is voor een effectieve training.

  • Zak handschoenen: Deze zijn speciaal ontworpen voor trainingen op de bokszak. Ze hebben vaak minder vulling dan andere handschoenen, wat zorgt voor meer gevoel en precisie bij het slaan. Dit type handschoen is ideaal voor kickboksers die hun stoottechniek willen verbeteren en kracht willen opbouwen. Ze zijn echter minder geschikt voor sparren vanwege de beperkte bescherming.

  • Wedstrijdhandschoenen: Deze handschoenen zijn specifiek ontworpen voor wedstrijden. Ze voldoen aan strikte gewichtseisen en hebben extra vulling voor maximale bescherming. Deze handschoenen zijn essentieel voor professionele kickboksers die deelnemen aan wedstrijden. Ze bieden de beste bescherming voor zowel de drager als de tegenstander, wat cruciaal is tijdens een gevecht.

Het kiezen van de juiste kickbokshandschoenen is cruciaal voor je veiligheid en prestaties; of je nu traint op de bokszak of je voorbereidt op een wedstrijd. Vergeet niet om handschoenen regelmatig te onderhouden en te vervangen wanneer ze tekenen van slijtage vertonen. Hierover lees je verderop meer.

Kosten van kickbokshandschoenen

Een belangrijk aspect bij het kiezen van kickbokshandschoenen is het budget. De kosten van handschoenen variëren sterk, afhankelijk van de kwaliteit, het materiaal en het merk. Handschoenen zijn er al vanaf € 20,-, maar je vindt ze ook voor een veelvoud daarvan.

Beginners: Voor beginners zijn er tal van betaalbare opties beschikbaar. Deze handschoenen kosten tussen de €20 en €50. Ze zijn vaak gemaakt van synthetisch materiaal, wat ze een kostenefficiënte optie maakt. Deze handschoenen zijn ideaal voor diegenen die net beginnen met kickboksen en nog niet zeker weten of ze op lange termijn in de sport willen investeren. Ze bieden voldoende bescherming en comfort voor basis trainingen.

Gevorderden: Als je de basis van kickboksen onder de knie hebt en op zoek bent naar iets dat meer steun en duurzaamheid biedt, dan kun je handschoenen in de prijsklasse van €50 tot €100 overwegen. Deze handschoenen zijn vaak gemaakt van betere kwaliteit materialen, zoals versterkt synthetisch leer of een mix van materialen, en bieden een betere bescherming en comfort. Ze zijn een goede investering voor kickboksers die hun training willen intensiveren.

Professionele handschoenen: Voor de professionele kickboksers of diegenen die de hoogste kwaliteit zoeken, zijn er handschoenen die meer dan €100 kosten. Deze zijn vaak gemaakt van hoogwaardig leer en bieden de beste bescherming en duurzaamheid. Ze zijn ontworpen om de intensiteit van professionele trainingen en wedstrijden te weerstaan. Hoewel ze een hogere investering vereisen, zijn deze handschoenen ontworpen voor optimale prestaties en een lange levensduur.

De kosten van kickbokshandschoenen staan doorgaans in verhouding met de kwaliteit en duurzaamheid. Het is belangrijk om een paar te kiezen dat past bij je niveau en je trainingsdoelen. Voor beginners zijn er meer betaalbare opties, terwijl gevorderde en professionele kickboksers wellicht meer willen investeren in handschoenen van hogere kwaliteit. Onthoud dat het investeren in goede handschoenen niet alleen bijdraagt aan betere prestaties, maar ook essentieel is voor je veiligheid.

Het belang van een goede pasvorm

Een goed paar handschoenen moet comfortabel zitten maar strak genoeg zijn om beweging van de hand binnen de handschoen te minimaliseren. De handschoenen moeten de handen volledig omsluiten zonder de bloedcirculatie te belemmeren en voldoende ruimte bieden voor bandages.

Merken kickbokshandschoenen

Verschillende merken bieden unieke eigenschappen die passen bij de diverse behoeften van kickboksers. Hieronder lichten we enkele toonaangevende merken toe en wat ze bijzonder maakt.

Twins: Dit merk, afkomstig uit Thailand, staat bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid en kwaliteit. De handschoenen van Twins zijn vaak handgemaakt en vervaardigd uit echt leer, wat zorgt voor een lange levensduur. Ze zijn geliefd bij professionals vanwege hun robuuste bouw en uitstekende bescherming, waardoor ze ideaal zijn voor zowel training als wedstrijden. Twins-handschoenen staan ook bekend om hun klassieke Thaise stijl en brede scala aan kleuren en ontwerpen.

Fairtex: Ook gevestigd in Thailand, biedt Fairtex een breed scala aan handschoenen die bekend staan om hun uitstekende pasvorm en comfort. Hun handschoenen zijn ontworpen met oog voor detail en bieden een perfecte balans tussen stevigheid en flexibiliteit. Dit maakt ze geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Fairtex is ook innovatief in hun ontwerp, vaak met unieke kleuren en patronen, wat ze een populaire keuze maakt onder kickboksers die op zoek zijn naar zowel functionaliteit als stijl.

Venum: Venum, een merk dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk, staat bekend om zijn stijlvolle ontwerpen en betrouwbare bescherming. Deze handschoenen zijn vaak gemaakt van premium synthetische materialen, waardoor ze een goede optie zijn voor kickboksers die een duurzamer en onderhoudsvriendelijker alternatief zoeken. Venum-handschoenen zijn niet alleen functioneel maar ook modieus, met opvallende ontwerpen en levendige kleuren die ze onderscheiden van andere merken.

Adidas: Een wereldwijd bekend sportmerk, Adidas biedt kickbokshandschoenen die bekend staan om hun goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze handschoenen zijn ideaal voor zowel beginners als gevorderde beoefenaars en bieden een goede mix van comfort, duurzaamheid en bescherming. Vaak gemaakt van hoogwaardige materialen zoals echt leer of versterkt synthetisch leer, zijn Adidas-handschoenen ontworpen om te presteren onder verschillende trainingsomstandigheden.

Elk merk heeft zo z’n voordelen. Bij het kiezen van het juiste merk hangt het vooral af van je persoonlijke voorkeuren, je niveau en je trainingsbehoeften

Onderhoud van kickbokshandschoenen

Een goede verzorging van je handschoenen verlengt hun levensduur en zorgt voor betere hygiëne. Hier zijn enkele tips:

  • Luchten: Laat je handschoenen na elke training luchten. Vermijd het opbergen van natte handschoenen in je tas, want dit kan leiden tot de groei van bacteriën en een slechte geur.

  • Schoonmaken: Maak de buitenkant schoon met een vochtige doek. Gebruik voor de binnenkant een spray die speciaal bedoeld is voor sportuitrusting.

  • Droog Bewaren: Bewaar je handschoenen op een droge, koele plaats. Vermijd direct zonlicht en extreme temperaturen, omdat deze het materiaal kunnen beschadigen.

Door je handschoenen goed te onderhouden zal je er veel langer plezier hebben! Mocht je nou twijfelen of jouw kickbokshandschoenen aan vernieuwing toe zijn, ontdek dan hoe je kan zien of je naar de winkel moet.

Nieuwe handschoenen of niet?

Het is belangrijk om je handschoenen regelmatig te controleren op tekenen van slijtage. Let op de volgende signalen:

  • Versleten Padding: Als de vulling dunner wordt of zijn vorm verliest, bieden de handschoenen niet meer de nodige bescherming.

  • Scheuren in het Materiaal: Scheuren in leer of synthetisch materiaal kunnen leiden tot minder bescherming en grip.

  • Nare geurtjes: Dit kan duiden op bacteriegroei binnenin de handschoenen, wat niet alleen onhygiënisch is maar ook het materiaal kan aantasten.

  • Losse naden en versleten banden: Dit kan de pasvorm en stabiliteit van de handschoen beïnvloeden.

De juiste kickbokshandschoenen kiezen is essentieel voor je veiligheid en prestaties tijdens trainingen en wedstrijden. Door regelmatig je handschoenen te controleren en goed te onderhouden, kun je de levensduur van jouw handschoenen aanzienlijk verlengen. Wees alert op de eerste tekenen van slijtage om tijdig over te kunnen gaan op een nieuw paar. Ben je toe aan nieuwe kickbokshandschoenen? Houd dan rekening met het materiaal, de pasvorm, het doel en de prijs bij het maken van jouw keuze.

Meer artikelen

Kickboksen bitje.

Bitjes voor het kickboksen: de belangrijkste vragen beantwoord

Zoals bandages essentieel zijn voor handbescherming, scheenbeschermers voor je benen, is een bitje cruciaal voor het beschermen van je tanden en mond. In deze blog gaan we in op de meestgestelde vragen rondom bitjes; van de verschillende soorten tot de kosten en hoe ze moeten passen.