Doorgaan naar content

Cookies šŸŖ

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Kickboksen

Het belang van het trainen van je schenen, knieƫn en ellebogen

https://pixabay.com/photos/muay-thai-training-fighter-man-7028717/.

Een ervaren kickbokser zal het zich waarschijnlijk niet meer herinneren, maar beginners weten het als geen anders; de pijn die je voelt aan je schenen na de zoveelste trap. Daarom is het belangrijk om je schenen, maar ook je knieƫn en ellebogen te trainen. We leggen je uit hoe.

Waarom zijn sterke schenen, knieƫn en ellebogen zo belangrijk?

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, maar ook de nodige pijn leiden, dat is de essentie van het trainen van onder meer je schenen. Het regelmatig trainen maakt je weerbaarder tegen aanvallen van je tegenstander, maar ook krachtiger in je eigen aanvallen.

  • Schenen: Het trainen van je schenen is essentieel voor het blokkeren van low kicks en het zelf uitvoeren van effectieve trappen. Sterke schenen betekenen minder pijn en letsel voor jou tijdens een gevecht.

  • KnieĆ«n: Je knieĆ«n zijn belangrijke wapens in clinchgevechten en korte afstanden. Door je knieĆ«n te versterken, kun je krachtige stoten leveren die je tegenstander kunnen uitschakelen.

  • Ellebogen: Ellebogen zijn perfect voor close-combat situaties. Ze zijn hard en compact, waardoor ze ideaal zijn om door de verdediging van je tegenstander te breken.

Wanneer train je deze lichaamsdelen in je training?

Integreer het trainen van deze lichaamsdelen gedurende je hele trainingsschema, maar focus vooral tijdens de volgende sessies:

  • Techniektraining: Besteed specifieke sessies aan het oefenen van trappen, knieĆ«n en elleboogstoten om techniek en precisie te verbeteren.

  • Kracht en conditionering: Voeg oefeningen toe zoals squats, lunges en planks om de spieren rond je knieĆ«n en ellebogen te versterken.

  • Sparring: Gebruik deze lichaamsdelen tijdens sparringsessies om realistische vechtscenario's te simuleren en je reactievermogen te verbeteren.

Voorbeelden van oefeningen

Bij Muay Thai gebruiken ze ook wel bamboestokken. Mocht je die nou niet voorhanden hebben, biedt een goede bokszak uitkomst.

  • Schouwconditionering: Start met zachte slagen tegen een zware zak en bouw de intensiteit geleidelijk op. Dit zal de schenen verharden en voorbereiden op de impact.

  • Knieheffen: Staand of liggend knieheffen helpt bij het versterken van de heupen en kern, wat goed is voor jouw knieaanvallen.

  • Elleboogstoten: Oefen verschillende elleboogtechnieken op een bokszak om precisie en kracht te ontwikkelen. Focus op de rotatie van je torso om maximale kracht te genereren.

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je schenen, knieƫn en ellebogen optimaal zijn voorbereid op de uitdagingen van kickboksen. Train hard, maar train slim!

Meer artikelen

Calorieƫn verbranden met kickboksen?

Gedurende een gemiddelde sessie van ƩƩn uur kan je al snel 600 tot 900 calorieƫn verbranden. Het werkelijke aantal is echter sterk afhankelijk van je gewicht, intensiteit en techniek. Dat is meer dan bij veel andere workouts.

12 maanden kickboksen, wat kan dit voor je betekenen?

Rokas vertelt je zijn verhaal. Hij trainde 12 maanden en boekte ontzettend veel progressie! In zijn reis liet hij zich inspireren door grootste kickboksers, ging hij naar Thailand om uiteindelijk zijn tweede MMA gevecht te hebben. Laat je inspireren!

De voordelen van (kick)boksen voor vrouwen

Boksen en kickboksen zijn zoveel meer dan alleen fysieke uitdagingen; het biedt talloze voordelen voor vrouwen. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je als vrouwen kickboksen zou kunnen overwegen als onderdeel van je dagelijkse leven.