Doorgaan naar content

Consent

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Kickboksen

De geschieden is van kickboksen in Nederland

De introductie van kickboksen in Nederland markeert een belangrijk keerpunt in de Nederlandse vechtsportgeschiedenis. Oorspronkelijk afkomstig uit Thailand, waar het bekend staat als Muay Thai, vond kickboksen zijn weg naar Nederland in de jaren zeventig. Het begon als een niche-activiteit, maar groeide al snel uit tot een populaire vechtsport met een loyale en toegewijde gemeenschap van beoefenaars.

Pioniers introduceren Muaythai

De opkomst van thai/kickboksen in Nederland was te danken aan visionaire pioniers, als Thom Harinck, Rob Kaman en Jan Plas die hun passie voor het thaiboksen naar ons land brachten.

Thom Harinck is een legendarische naam in de Nederlandse kickbokswereld. Hij is de oprichter van de wereldberoemde sportschool Chakuriki Gym en heeft vele bekende kickboksers getraind, waaronder Peter Aerts en Badr Hari. Harinck heeft een immense invloed gehad op de groei en erkenning van kickboksen in Nederland.

Rob Kaman (The Dutchman) wordt beschouwd als een van de meest succesvolle kickboksers aller tijden. Hij heeft verschillende wereldtitels gewonnen. Zijn succes heeft bijgedragen aan de populariteit en bekendheid van kickboksen in Nederland.

Jan Plas wordt beschouwd als een van de grondleggers van het kickboksen in Nederland. In de jaren zeventig bracht hij zijn kennis van Muay Thai mee vanuit Thailand en opende hij de eerste kickboksschool in Nederland, Mejiro Gym. Hij heeft een onschatbare bijdrage geleverd aan de verspreiding en ontwikkeling van kickboksen in Nederland.

Eerste kickboksscholen in Nederland

Met de opening van de eerste kickboksscholen begonnen Nederlandse vechtsportliefhebbers te trainen en de technieken en strategieën van het kickboksen te leren. Het duurde niet lang voordat Nederlandse kickboksers internationaal erkenning begonnen te krijgen en succes boekten in wedstrijden over de hele wereld.

K1 op Eurosport

Eind jaren negentig en begin 2000 gold de Japanse K1 als de absolute koningsklasse in de vechtsportwereld. Het immens populaire vechtsportevent kende ook vele Nederlandse deelnemers die keer op keer als winnaar het toernooi afsloten. Door de uitzendingen op Eurosport (Fightclub) wakkerde de populariteit ook in Nederland aan. Begin 2000 kwam de samenwerking tussen kickboksen.com en Eurosport tot stand. De zender publiceerde de uitzendtijden van fightclub op deze website.

Combinatie van techniek, kracht & uithoudingsvermogen

Wat kickboksen uniek maakte en nog steeds maakt, is de combinatie van technische vaardigheden en fysieke kracht. Kickboksen vereist een grondige beheersing van verschillende technieken, zoals stoten, trappen, knieën en ellebogen (alleen bij thaiboksen toegestaan), evenals strategisch denken en een goede conditie. Het is een sport die zowel kracht als souplesse vereist, en waarbij vechters hun mentale en fysieke grenzen verleggen.

In Nederland heeft kickboksen niet alleen een grote impact gehad op de vechtsportwereld, maar heeft het ook een bredere invloed gehad op de samenleving. Het is een positieve uitlaatklep voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Het heeft geholpen bij het opbouwen van discipline, zelfvertrouwen en zelfbeheersing. Vandaag de dag blijft kickboksen in Nederland groeien en evolueren. De successen van bekende Nederlandse vechters zoals Remy Bonjasky, Badr Hari en Rico Verhoeven heeft hierin een belangrijke basis.

We hebben alle gym’s voor je op een rijtje gezet, netjes per provincie en plaats. Bekijk hier waar je in jouw provincie kan kickboksen!

Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, Flevoland en Zeeland.