Doorgaan naar content

Consent

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Kickboksen.com

Marciano Aerts

Marciano Aerts.
© eigen foto Mariano Aerts (Hoostcup.com)

Marciano Aerts over zijn weg naar de top in het kickboksen

Door de grote successen van vader Peter Aerts stond kickboksen al vroeg centraal in zijn leven. Kickboksen.com sprak met Marciano Aerts, over zijn liefde voor sporten, zijn jeugd en zijn plannen voor de toekomst. In deze Spotlight lees je zijn verhaal.

Van verschillende sporten naar kickboksen

"Mijn vader heeft me nooit gepusht om te gaan kickboksen," begint Marciano. "Als kind deed ik verschillende sporten, zoals voetbal, taekwondo en basketbal. Mijn ouders vonden het vooral belangrijk dat ik actief bleef. Maar toen ik 14 was en een keer thuis kwam na een basketbaltraining, zei ik ineens: ‘Ik wil kickboksen.’”

Marciano Aerts na een overwinning in Japan (Hoostcup).
Marciano Aerts na zijn overwinning in Japan. © Marciano Aerts (Hoostcup.com)

Vanaf dat moment ging het snel. “Ik belandde meteen in de wedstrijdgroep en kreeg flink wat klappen te verduren. Ik kwam regelmatig thuis met een bloedneus en in het begin vond ik dat best pittig. Daardoor nam ik het nog niet direct super serieus, maar een paar jaar later, rond mijn 19e of 20e, besefte ik dat ik écht wilde doorbreken in deze sport.”

Trainen tussen Nederland en Japan

Marciano heeft geen vaste trainingsplek in Japan, maar wisselt tussen verschillende gyms. “In Japan train ik meestal met mijn vader en doe ik veel padtrainingen. In Nederland heb ik wel echt een basis: ik train bij Kops Gym in Amsterdam, bij Faldir Chahbari, en bij Gorilla Gym in Almelo. Daarnaast boks ik twee keer per week in Apeldoorn bij ABCC. Ik ben steeds meer richting het boksen aan het bewegen en kijk of ik daar ook een toekomst in heb."

Zijn trainingsschema is intensief. “Ik train twee keer per dag, behalve op zaterdag (één keer) en zondag (rust). Op maandag en donderdag boks ik. Niet elke kickbokser vindt dat een logische combinatie, maar ik kan goed schakelen tussen beide disciplines. Twee keer per week sparren, veel conditietraining en regelmatig crossfit. Hardlopen doe ik ook veel, vaak in het park achter mijn huis of in Losser met mijn vader.”

Zoon van Peter Aerts

Als zoon van een K-1-legende komt de vergelijking met zijn vader regelmatig voorbij. “Toen ik jonger was, vond ik dat soms lastig. Er was altijd extra druk, want mensen verwachtten veel van mij. Hoe meer ik mijn eigen wedstrijden begon te winnen, hoe minder ik me daar druk om maakte.”

Zijn zus zit ook in de sport, maar ze trainen niet samen. “We zitten wel in dezelfde kickboksgroep, maar zij vecht in een veel lagere gewichtsklasse (56 kg vs. 90 kg). Sparren met elkaar heeft dus weinig zin.”

Marciano en Peter Aerts.
Marciano en Peters Aerts. © fotocredits Marciano Aerts

Leven als prof: discipline en toekomstplannen

Een kickbokscarrière vraagt om offers. “Ik ben nu 23 en heb sommige dingen moeten laten, zoals uitgaan. Maar eerlijk gezegd mis ik dat niet echt. Waar ik wel meer moeite mee heb? Sommige dingen kan je niet eten, daar moet ik goed op letten, dat is soms best lastig.”

Over zijn professionele status zegt hij: “Ik ben in gesprek met grotere organisaties. Je kunt ervoor kiezen om per wedstrijd een contract te tekenen of je te verbinden aan een organisatie, waar je dan meerdere keren per jaar vecht, maar niet elders mag uitkomen. Het is een keuze die ik goed moet overwegen.”

Daarnaast studeert hij nog. “Ik volg Commerciële Economie aan Saxion Deventer en ben bezig met een YouTube-kanaal over mijn dagelijkse leven als kickbokser. Veel mensen denken dat kickboksen extreem hard en gevaarlijk is, maar ik wil laten zien dat het niet altijd zo is. Als je kijkt naar voetbal: een kopduel is ook schadelijk. Het draait allemaal om hoe je het beoefent en met wie je traint.”

Dutch kickboxing

Veel mensen weten niet dat de typische Nederlandse stijl van kickboksen zelfs heeft geleid tot een erkende stijl van Dutch Kickboxing. “In Nederland draait het om impact maken en daar de score van af laten hangen. Een harde stoot en een harde trap wegen even zwaar in de puntentelling. Daarom zie je veel combinaties van snelle stoten gevolgd door een low kick of hoge trap, wat het gevecht dynamisch houdt.”

In Muay Thai ligt de nadruk juist veel meer op trappen en knieën, omdat die simpelweg meer punten opleveren dan stoten. “Daardoor zie je dat Muay Thai-vechters vaak stilstaand vechten, geduldig wachten op het juiste moment om een trap te plaatsen. In het Nederlandse kickboksen is de druk veel hoger en is er continu actie.”

Inspiratie uit K-1 en Japanse vechters

Doordat Marciano via zijn vader in de sport is opgegroeid, kent hij vrijwel alle grote vechters persoonlijk. “Wat ik daarvan heb geleerd, is dat iedereen zijn eigen stijl heeft en daarmee successen heeft behaald. Er is niet één perfecte stijl.”

Hij kijkt graag terug naar de K-1-periode uit de tijd van zijn vader, waarin vechters als Mirko Cro Cop, Ray Sefo en Ernesto Hoost de sport domineerden. Maar ook in Japan ziet hij groot talent. “Neem Tenshin Nasukawa – hij vocht 44 keer en won alles. Maar omdat hij in een lage gewichtsklasse vecht, is hij minder bekend in Europa, waar de zwaargewichten veel meer aandacht krijgen.”

Tips voor beginners

Wat zou hij aanraden aan iemand die overweegt te gaan kickboksen? "Heel simpel: doe het gewoon. Probeer een proefles, al is het maar een zaktraining. Je moet vaak even die eerste drempel over om te ervaren hoe leuk kickboksen is. In het begin gaat er van alles mis, maar dat is normaal. Sparren gebeurt op een speelse manier, het hoeft niet hard te zijn. En als je merkt dat iemand te hard gaat in een beginnersgroep, dan moet er altijd een trainer tussenkomen. Hard trainen is voor de wedstrijdgroep."

Mindset: de kracht van manifesteren

Marciano heeft geen specifieke quote die hem motiveert, maar zweert bij The Law of Attraction. “Veel bekende atleten gebruiken dat principe: praat tegen jezelf, manifesteer wat je wilt, spreek het in het bestaan. Connor McGregor is daar een goed voorbeeld van.”

Favoriete combinaties in de ring

Zijn favoriete technieken? “Ik hou van een combinatie als een linkerhoek gevolgd door een rechter directe. Maar een echte Nederlandse stijlcombinatie is drie of vier stoten gevolgd door een lowkick of hoge trap. In het Nederlandse kickboksen draait het om impact maken en je combinatie afmaken met een trap.”

Toekomstplannen en ambities

Op korte termijn wil Marciano zich richten op een bokswedstrijd. “Ik wil ervaren hoe dat is. Blessuretechnisch is het ook een goede keuze, omdat boksen fysiek net iets minder zwaar is dan kickboksen.”

Zijn lange termijn doel? Wereldkampioen worden bij de grootste organisatie op dat moment. “Als dat K-1 is, zou dat geweldig zijn (red: zijn vader won de K1 meerdere keren), maar het belangrijkste is om mezelf te blijven ontwikkelen.”

Doorgeven aan de volgende vechter

Op de vraag wie hij in de volgende editie van de Spotlight zou willen zien, hoeft Marciano niet lang na te denken: Fouad Chahbari. “Hij vecht binnenkort een belangrijk toernooi. Daarom denk ik dat het leuk is om hem de volgende Spotlight te geven.”