Doorgaan naar content

Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Kickboksen

Review: Heavyback training bij Fightgym Choy-Bo in Groningen

Ontvangst

Aankomst op het industrieterrein Het Witte Lam. Parkeren is gratis rondom de gym. De deur opent direct in het fitnessgedeelte, met diverse fitnesstoestellen in opstelling. Achterin bevindt zich een bar en zithoek. Pim begroet je vrolijk en legt kort uit waar de training straks plaatsvindt. Ondertussen druppelen de eerste vaste deelnemers binnen, een deel gaat naar de kleedruimte, terwijl anderen direct naar boven lopen naar de dojo waar de training plaatsvindt. wat opvalt is de ontspannen sfeer en het goede onderlinge contact tussen de deelnemers. De groep bestaat uit ongeveer 30 deelnemers, mannen en vrouwen, allemaal met ervaring, en enkelen hebben zelfs wedstrijden op hun naam. De nadruk bij Choy-bo ligt op serieus en hard trainen met respect voor elkaar en voor de sport. De trainingen worden aangeboden aan vechters van alle niveaus.

Heavybacktraining

De Heavyback training wordt gegeven op de eerste verdieping. Het is er druk. Extra bokszakken worden opgehangen, deelnemers doen handbandages om en trekken hun bokshandschoenen aan. Een enkeling draagt scheenbeschermers, maar de meesten trainen zonder.

In tweetallen

Tweetallen zoeken elkaar op en gaan bij een bokszak staan. Precies om 19:00 uur begint de training met rustig kickboksen op de zak. Deelnemers wisselen constant, waarbij de een de combinaties uitvoert terwijl de ander de bokszak tegenhoudt. Na een korte warming-up, waarbij kickboksen en krachtige stoten elkaar afwisselen, beginnen de combinaties. Pim Spoelstra doet alle combinaties voor en legt uit hoe de technieken uitgevoerd moeten worden. Hij benoemt daarbij wat het effect is van een techniek op een tegenstander en geeft met precisie aan hoe de toegepaste techniek het meeste effect heeft. Eerst eenvoudige stootcombinaties, later uitgebreid met diverse traptechnieken. Daarna is er even tijd voor een korte drinkpauze.

Individuele oefeningen op de grond

Na de combinaties volgt een individuele workout, waarbij push-ups, sit-ups en planken in hoog tempo elkaar afwisselen. Daarna komen de tweetallen weer samen. Liggend op de rug op de grond, tegenover elkaar, geven ze een bal van 5 kilo aan elkaar door, raken met hun handen de grond achter hun hoofd aan, komen omhoog en geven de bal aan hun partner, die hetzelfde doet. Beide raken de grond achter hun hoofd aan bij deze oefening. Dit is het laatste onderdeel van de workout. We maken weer een korte drinkpauze.

Kickboksen op de bokszak

Nu is het tijd om de bokszak weer op te zoeken, waar de nadruk op trappen ligt. Links en rechts high kicks, zoveel mogelijk low kicks in korte tijd, en trap- en stootcombinaties volgen elkaar snel op. De training wordt afgesloten met een oefening waarbij de tweetallen elke 10 seconden wisselen om volle kracht vrij te kickboksen op de zak, met alle combinaties die aan bod zijn gekomen die avond. Na de laatste 10 seconden ben je helemaal uitgeput en blij dat het erop zit.

Pim bedankt iedereen voor hun inzet en beëindigt de training. De deelnemers groeten elkaar voordat ze vertrekken. Na de training is er een cooling-down periode waarin rek- en strekoefeningen worden gedaan.

Woon je in Groningen en wil je werken aan je conditie en een keer lekker meetrainen?

Bezoek de website van Choy-bo voor een proefles.

Meer artikelen