Doorgaan naar content

Consent

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Kickboksen.com

Voorkom blessures bij je kickbokstraining met deze drie tips

Kickboksen is een geweldige sport, maar zoals bij elke (vecht)sport, komen er ook risico’s op blessures bij kijken. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden die je kunt toepassen om je risico te minimaliseren. In dit blog krijg je drie tips voor het trainen met kickboksen die je zullen helpen blessures te voorkomen.

1. Maak de juiste vuist: Duim over je vingers heen

Een veelvoorkomende fout die beginners maken is het incorrect vormen van de vuist. Dit kan leiden tot duim- en polsblessures. Het is essentieel om je duim over je vingers te plaatsen, niet eronder of ertussen. Deze positie beschermt je duim tegen verstuikingen of erger wanneer je stoten uitdeelt.

Hoe doe je dit correct? Begin met een open hand en rol je vingers van de toppen naar de palm, startend met je vingertoppen. Vervolgens plaats je je duim over je vingers om een stevige vuist te vormen. Deze methode zorgt voor een compacte, veilige vuist die klaar is om de impact te weerstaan.

2. Houd je pols recht

Voorkom nare blessures door je pols echt goed recht te houden. Een gebogen pols bij het slaan kan leiden tot ernstige verstuikingen of zelfs breuken.

Waarom is dit belangrijk? Een rechte pols zorgt voor een stabiele, sterke lijn van je arm tot je vuist, waardoor de kracht van je slag effectief wordt overgedragen zonder je pols te belasten.

3. Spanning en ontspanning, weet wanneer je moet switchen

Het lijkt misschien tegenintuïtief, maar het is cruciaal om je vuist te ontspannen tussen de slagen door. Dit helpt niet alleen om energie te besparen, maar vermindert ook de spanning in je handen en armen, wat het risico op blessures verlaagt.

Hoe werkt het? Span je vuist aan op het moment van impact om maximale kracht te leveren. Zodra de slag is voltooid, ontspan je je hand weer. Deze techniek verbetert niet alleen je slagkracht, maar zorgt ook voor betere bloedcirculatie en vermindert de kans op krampen of spierscheuren.

Tot slot

Door deze drie tips in je training te integreren, kun je niet alleen je techniek verbeteren, maar ook het risico op blessures aanzienlijk verlagen. Train slim, blijf vrij van blessures.