Doorgaan naar content

Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Kickboksen

5 redenen om te starten met kickboksen!

Denk jij nog steeds dat kickboksen vooral draait om hard meppen, schoppen, agressie en geweld? Dan zit je er echt naast! Kickboksen is zoveel meer en biedt zoveel meer!. We geven je 5 redenen om te starten met kickboksen!

1. Je verbrandt vet

Kickboksen is niet zomaar een workout, je verbrand echt veel calorieën! Sterker nog, boks- en kickbokslessen kunnen meer dan maar liefst 600 calorieën per uur verbranden. Dit komt doordat je zowel je anaerobe als aerobe systemen gebruikt.

Met de hoge calorieverbranding die het biedt, stimuleert kickboksen ook de opbouw van spiermassa. Dit leidt tot een hogere ruststofwisseling, waardoor je zelfs in rust meer calorieën verbrandt. Dankzij het naverbrandingseffect blijft je metabolisme tot 24 uur na de training verhoogd, waardoor je lichaam efficiënter wordt in het verbranden van energie.

Vergeet echter niet dat gewichtsverlies meer te maken heeft met je dieet dan met oefening. Dus ga jezelf niet trakteren op vette snacks na een goede workout, want daarmee doe je het effect snel teniet.

2. Je bouwt snel meer spierkracht op

Gewichtsverlies is zeker een voordeel, maar de meeste mensen beginnen met boksen en kickboksen voor een meer getonde en atletische uitstraling. Als je herhaaldelijk tegen een zak slaat gedurende zelfs maar 15 minuten, gebruik je een hoop spieren in zowel je boven- als onderlichaam. Dit helpt enorm met spieropbouw en een gespierder lichaam. Zeker wanneer je lichaam slanker wordt.

Je wordt sterker en explosiever en het zal niet lang duren voordat het zichtbaar is in je fysiek. Je armen, schouders en middel zullen er in no time geweldig uitzien! Echter, als het je doel is om serieus in spieromvang te groeien, zijn er betere opties, zoals traditionele krachttraining.

3. Je voelt je mentaal fitter

Naast fysieke voordelen, verbetert kickboksen ook je hormoonbalans. Het verhoogt de productie van endorfines, waardoor je je gelukkiger voelt, en verlaagt cortisolniveaus, wat stress en vetopslag, vooral rond de buik, vermindert. Dit draagt bij aan zowel je fysieke als mentale welzijn.

Want, geef toe - na een stressvolle dag heb je soms gewoon iets nodig om op te slaan!

Kickboksen is daarom perfect als het gaat om stressverlichting of een beetje frustratie eruit te werken. Het zit niet alleen in je hoofd! Boks- en kickbokstrainingen zijn aangetoond te helpen met gevoelens van angst, depressie en boosheid.

Zeker, het slaan voelt goed, maar vanuit wetenschappelijk perspectief komt het allemaal neer op de endorfines die worden vrijgegeven in je hersenen door anaerobe oefening. Dit zijn de natuurlijke stemmingsboosters van je lichaam, waardoor je je overgelukkig en voldaan kunt voelen. In tegenstelling tot de andere voordelen die komen met consistente training, zal je je stemming onmiddellijk verbeteren na je eerste workout.

4. Je krijgt een betere balans & stabiliteit

Een deel van een goede bokser zijn betekent licht op je voeten zijn.

Het is makkelijk om dit te negeren door op te gaan in alle flitsende bewegingen, maar je moet absoluut aandacht besteden aan je zwaartepunt en voetenwerk. Zodra je begint met het leren van de juiste kickbokstechnieken, raak je gewend aan het buigen van je knieën en het bewegen van de ene positie naar de andere zonder jezelf te ontwortelen.

Je zult meer bewust zijn van je houding en voetenwerk, verbeterde balans hebben, en waarschijnlijk betere prestaties merken in andere atletische activiteiten als je recreatieve sporten beoefent. Kickboksen helpen je ook een krachtigere kern te ontwikkelen, wat kan leiden tot een betere houding, minder rugpijn en andere dagelijkse voordelen.

5. Je geniet met gelijkgestemden

Tot slot is er de gemeenschap. In de wereld van kickboksen is iedereen welkom, ongeacht leeftijd of vaardigheidsniveau. Het gaat om meer dan alleen trainen; het gaat om deel uitmaken van een gemeenschap die elkaar ondersteunt, respecteert en samen groeit. Dit gevoel van verbondenheid is onbetaalbaar en draagt bij aan een positieve ervaring die verder gaat dan de sportschool.

Kickboksen biedt dus een unieke combinatie van fysieke, mentale en sociale voordelen. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, je fitnessroutine wilt veranderen of gewoon iets nieuws wilt proberen, kickboksen heeft voor ieder wat wils!

Meer artikelen

De 10 beste films over kickboksen!

Films over kickboksen worden lang niet altijd goed gewaardeerd door het brede publiek. Toch durven wij het wel aan om een top 10 te maken. Staat jouw favoriet er tussen? Lees snel verder!

De belangrijkste regels bij kickboksen

In dit blog bespreken we de do's en don'ts van kickboksen, hoe punten worden gescoord, en duiken we in de reden achter een van de belangrijkste verboden: het slaan op het achterhoofd.